Tenisz
Gálfi Dalma

MTK legendárium | 329. rész

Publikálva: 2024.06.10 Frissítve: 2024.06.07

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Szekrényessy Kálmán szerelmei.” A füredi Anna bálon kezdetű dal születése.

„[Kálmán] több hónap múlva tért vissza az országba hosszabbtartamú külföldi útjáról. Akkor fölkereste húgát és tiszteletét tette [Iszkázon]. [Laura] és annak családja kimérten, sőt harmadik látogatása alkalmából elutasítólag fogadta a nyugdíjas [kapitányt]. Az eset nagyjából a következőképpen zajlott.

A neves úszó húga Bizell Gyuláné Szekrényessy Margit írónő, későbbi borsodi földbirtokos ekkor férjével és négy gyermekükkel Háczky Lauráéktól „egy órányi hajtásra” Devecserben élt. Szekrényessy 1882 nyárutóján ide érkezett és innen rándult át rendszeresen az iszkázi Háczky-kastélyba: 


A szép őszi időjárás következtében [Kálmán] tovább maradt Devecserben, mint odaérkeztekor szándéka volt. Persze! Gyakorta lovagolt [Iszkázra], hiszen minden józan gondolkozása mellett nagy erőszakot kellett volna maga ellen elkövetnie, ha a kedvező viszonyok – közelség, jó nyerges lovak, az iszkáziak vendégszeretete s [Laura] iránta tanúsított rokonszenve – dacára nem használta volna ez alkalmat minél gyakrabban keresni föl [Laurát], és minél hosszabb időt tölteni annak körében.

Két esztendővel megismerkedésük után, tehát Kálmán második útját követően is Kálmán még szívesen látott vendége volt a kastélynak:

Mikor [Kálmán] tiszteletét tette, [a másik nagynéni Simon Janka] oly kegyes volt iránta, hogy felszólította őt, miszerint adja át Margit [hugának] üdvözletét.” […]  

Szekrényessyt azonban újból elfogta (anyagi viszonyai miatti) félszegsége és halogatta a lánykérést:

Az ifjú [kapitány] lelkiösmeretes férfiú volt, azért hát megfosztotta magát a gyönyörtől, a kedves gyermekkel oly dolgokról is eszmét cserélni, amelyek vonatkozással bírtak volna szerelmére, ámde oly lelkierő fölött nem rendelkezett, hogy mielőbb végleg elutazzék a vidékről. […]

 [Kálmán] esze elösmerte, hogy ez gyávaság, hogy ez bűn, de szíve mentegette cselekedetét.

Időközben Szekrényessy több régi, kedves ismerősre akadt, kiknek köreiben boldog, víg napokat töltött, s kik ugyancsak ismerve a Háczky és Pap családot Kálmánról nagy elismeréssel nyilatkoztak:

Margitékhoz igen sokan jártak, azok között [Kálmán] két iskolatársa is. [Kálmán] tehát mind húga házában, mind említett iskolatársainál – kiket meglátogatott – igen számos új ösmeretséget kötött.

Annak érdekében, hogy az egyébként teljesen hiteles szerelmi krónika még regényesebbé váljék, a cselekmény ismét nem várt fordulattal bővült.

Feltűnt a színen Laura egyik legkitartóbb udvarlója, ki Füreden is folyton a leány jobbján haladt. Személye közelebbről nem ismert, azonban nem valószínű, hogy a későbbi férjről, herényi Gothard Sándor csillagász, fizikusról van szó, megjelenése azonban, mint látni fogjuk kártékonyan hatott a romantikus szerelemre…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!